April 2018

Bada i helt perfekt ljus

Nu slipper du välja om belysningen i badrummet ska sprida trevnad eller ge ett bra arbetsljus. Du kan nämligen få båda delarna.

I vintermörka Skandinavien har ljus, och inte minst belysning, alltid spelat en stor roll. Det gör en enorm skillnad om arbetsljuset liknar dagsljus och belysningen i myshörnan är designad för att skapa en hemtrevlig stämning under långa, mörka vinterkvällar. Men ljus handlar inte bara om syn och stämning – ljuset påverkar i mycket hög grad hjärnan och kan vara avgörande både för ditt humör och din sömn.

 Och medan forskare och designers i årtionden har arbetat med att garantera god belysning i alla bostadsrum har badrummet och dess speciella problem ägnats betydligt mindre uppmärksamhet. För hur skapar man den rätta belysningen i ett rum där behoven kan förändras radikalt från ett ögonblick till att annat? Och där säkerhetsaspekter skapar begränsningar på grund av fukt.

 

Dina kläder matchar inte, om…

Hemma i Danmark är Dansani ett av de designföretag som på senare år har tagit sig an utmaningen i syfte att skapa helt perfekt belysning i badrummet.

 - Den stora utmaningen är att vi har extremt varierande behov när det gäller badrummet. När vi går till sängs behöver vi ett varmt och dämpat ljus som inte hämmar den naturliga produktionen av sömnhormon i vår hjärna. Det är något som vi verkligen uppskattar när vi sedan vaknar. Men när vi ska lägga på makeup, raka oss eller se till att vi har matchande kläder behöver vi en belysning som liknar dagsljus så mycket som möjligt, förklarar Rasmus Kjær, utvecklingschef hos Dansani.

Så om det har hänt att du har lämnat ditt hem och upptäckt att din makeup är för kraftig eller att färgnyanserna i dina kläder inte matchar, även om det såg ut så därhemma, så beror det oftast på att belysningen i ditt badrum är för gulaktigt varm och inte liknar dagsljuset tillräckligt.

 

Du missar detaljer, om…

Och om du tycker att det är något som saknas i spegeln beror det antagligen på att ditt badrum saknar omgivningsljus. 

- Omgivningsljus är otroligt viktigt för ögat. Det kan hända att din spegel har god belysning, men det räcker inte. Det är nämligen viktigt att det inte är för mörkt omkring den, för då måste dina pupiller hela tiden vidgas eller dras samman. Det är ansträngande för ögat och gör att man inte kan se detaljer så bra. Därför är det mycket viktigt att se till att hela rummet är väl upplyst, berättar Rasmus Kjær.

 

Den största utmaningen

Hos Dansani har man utvecklat en lång rad lösningar som täcker alla områdena i badrummet – från dagsljusliknande belysning kring spegeln till behagligt omgivningsljus i rummet för indirekt belysning, i skåp och utdragslådor. LED-teknikens intåg innebar att möjligheterna mångdubblades, men en utmaning fanns kvar för Rasmus Kjær och hans kollegor: 

- Vi har lagt ner kolossalt många timmar på att undersöka och diskutera vilken styrka och färgton belysningen  ska ha. Oavsett vilken lösning vi valde så tvingades vi alltid att kompromissa med de mycket varierande krav som man ställer på ett badrum. Och dessutom har människor olika preferenser, som vi inte kunde ta hänsyn till på annat sätt än att skapa olika produkter.

 

Nu behöver du bara trycka på en knapp

Men även den utmaningen visade det sig att den framåtstormande LED-tekniken hade en lösning på. Nu kan Dansani nämligen låta kunderna styra belysningen – inte bara dess styrka utan även dess färgton – om ljuset ska vara varmt eller kallt. 

- Både LED-tekniken och styrningen av den är nu så avancerad att man idag kan styra både styrkan, och inte minst färgen, på ljuset mycket exakt. Det innebär att du nu kan ta ett avkopplande bad i stearinljusets sken och sedan lägga makeup i klart dagsljus genom att bara trycka på en knapp, säger Rasmus Kjær.