Få ordning på badrummet

Bli av med skräp, damm och smuts. Gör det lätt att hålla badrummet rent och snyggt.

Känner du igen dig?
Egentligen skulle det bara stå en prydnadstvål och en glasburk med nagellack på hyllan, men plötsligt har de fått sällskap av burken med hårsprej, tandkrämstuben och påsen med bomullstoppar. Och bordsskivan, som egentligen bara var avsedd för tvåldispensern och miniormbunken i hörnet, är överfylld med allt från bomullsrondeller och nagelfilar till hårfönen, som alltid slutar med att ligga framme.

Och allt bara suger åt sig damm, medan man drar sig för att göra rent eftersom allt måste städas upp först.

Om detta är något som brukar hända hemma hos dig så finns det hjälp att få. Här kan du få inspiration i form av en rad tips och tricks som hjälper dig att hålla ordning i badrummet och gör det lätt att göra rent.

Använd skåp och utdragslådor

Se till att ha gott om skåp och utdragslådor, så att du kan hålla badrumsprylarna inne och dammet ute. Om du inte har plats för ett vanligt högskåp kan du alltid vara kreativ och försöka hitta utrymme för överskåp på ovanliga ställen.

Håll ordning i utdragslådorna

Gör dig av med skåpsluckorna under handfatet och välj istället en lösning med utdragslådor, så att du slipper ställa dig på knä och rota i botten av skåpet. Dela in utdragslådorna i mindre fack med små backar, så att alla prylarna har sin plats, är lätta att komma åt och stannar kvar – även om du råkar öppna och stänga lådan lite hastigt en stressig måndagsmorgon. Du kan göra dina egna eller gå på jakt efter backar som passar, men tänk på att välja backar som är lätta att torka rena från damm och smuts.

Du kan också välja en skräddarsydd lösning, som den här från Dansani. Den ger dig mängder med möjligheter att inreda dina skåp och utdragslådor.

Ta hänsyn till din lathet

Det är lättare att låta hårfönen eller locktången ligga sitta kvar i eluttaget än att stoppa undan dem ordentligt och rulla upp sladden när du har använt dem. Du ska ju ändå använda dem tidigt nästa morgon. Förvandla din lättja till en dygd och förse dina skåp eller utdragslådor med eluttag – det får din lathet att se elegant ut. Om du väljer en gör-det-själv-lösning så tänk på att eluttag i våtutrymmen som badrum måste vara IP 44-godkända, som det här från Dansani.

Gör det lätt att hålla ordning i skåpen

Använd små backar eller askar, som kan staplas. Då får du ordning på dina småsaker och kan enkelt ta ut hela backen när du ska använda innehållet.

Du kan också välja en lösning med eleganta utdragsbackar, som passar in i skåphyllan. På det sättet skonar du både själva hyllan och kan dessutom ta ut hela backen när du behöver innehållet.

Använd magneter

Det fungerar i köket, så varför inte kopiera den lösningen i badrummet? Håll reda på små metallsaker som nagelfilar, saxar och pincetter med hjälp av mini-knivmagneter. Då är de alltid lätta att hitta – och roliga för barnen att sätta på plats när de har använts. Den här lilla magneten sitter i spegelskåpen från Dansani.

Håll ordning på makeupen

Använd makeup-hållare med små fack som låter dig hålla reda på allt från eyelinerpennor till maskara och penslar. Då slipper du missfärgningar från makeup-rester i skåp och utdragslådor och kan ta ut hela kassetten när du ska använda innehållet.

Få bort tvättkläderna från golvet

Det är betydligt snabbare och enklare att tvätta golv som är fria från saker som måste flyttas runt. Så häng upp tvättkorgen på väggen – men tänk på att välja en lösning som låter dig lyfta av hela korgen när du ska tvätta.

Och glöm inte locket! Det är inte mycket som dammar lika mycket som tvättkläder.

Inbyggd tvättkorg

Om det finns utrymme kan du välja att sätta in tvättkorgen i skåpet, då slipper du de dammiga tvättkläderna helt. Du kan också välja en lösning som den här från Dansani, där skåpet innehåller en inbyggd tvättkorg.

Använd luckan

En del skåp, bl.a. det här från Dansani, är försedda med hyllor eller korgar på insidan av skåpsluckan. Det gör sakerna du använder oftast lättåtkomliga eftersom de svänger dig till mötes när du öppnar skåpet.

Ta hänsyn till toalettläsarna

Finns det toalettläsare i din familj också? Gör det lätt för dem att hålla ordning på sin toalettlitteratur, så att den inte lämnas på fönsterkarmar, bordsskivor eller golvet. Med en krokupphängd lösning, som den här från Dansani, slipper du att flytta runt en tidningshållare som står på golvet varje gång du ska städa.

Skapa trivsel

Ett fint badrum utstrålar välbefinnande och det är inte många som tycker att ett helt kliniskt och rengöringsvänligt rum är trevligt. Så förse badrummet med små, enkla hyllor eller korgar för utvalda småsaker som skapar en trivsam atmosfär. Men tänk på att välja sådana som är så små att det inte finns utrymme för allt möjligt som inte hör hemma på hyllan.