Haderslev, 27.05.2021

Förverkliga badrumsdrömmen

Är det dags för ett nytt och läckert badrum? Nedan har vi samlat information om viktiga saker som ni bör fundera på innan projektet startar.

Tekniska installationer och byte av kakel i ett utrymme som ofta är begränsat gör att ni måste prioritera och hitta smarta lösningar. En badrumsrenovering kan kännas som ett oöverskådligt projekt. Men det behöver det inte vara. Om ni förbereder er en smula innan ni tar kontakt med hantverkare blir det lättare att få en bra överblick som ser till att ni lyckas med ert projekt. Här är fyra frågor som är en bra utgångspunkt för planeringen.

Hur stor budget har ni?

Badrummet är ofta det rum i bostaden som är dyrast att renovera per kvadratmeter. Därför är det bra att fundera på hur mycket projektet får kosta innan ni sätter igång. Rådgör med er bank och kanske även ett par hantverkare och ta reda på om er budget stämmer överens med era önskemål. Byggprojekt blir ofta lite dyrare än planerat och därför bör det finnas en marginal på minst 10 % av totalpriset.

Vad har ni för behov?

Nästa steg är att fundera fram exakt hur det perfekta badrummet för just din familj och vardag egentligen ser ut. Ska det t.ex. finnas gott om förvaringsutrymme? Två tvättställ, så att flera kan göra sig klara samtidigt? Eller en stor duschyta med känslan av ett eget spa hemma? Ni kan t.ex. börja med att göra en topp 3 lista, där var och en skriver ner vad som är viktigast för er, och sedan diskutera med den som utgångspunkt. När ni vet vad ni behöver och hur mycket det får kosta blir det lättare att avgöra om det finns något i det befintliga badrummet som ni vill behålla eller uppdatera. Gör sedan en skiss över rummet för att se hur mycket som det egentligen finns plats för. De flesta badrumsbutiker kan hjälpa er med att göra en ritning på över ert nya badrum.

Vem ska styra projektet?

Det finns regler på vad privatpersoner får göra själva i ett våtrum. Därför krävs det nästan alltid professionell hjälp. Ni kan antingen välja en totalentreprenad, med en enda firma som ansvarar för hela projektet, eller själva sköta projektstyrningen om ni vill spara pengar. Här är er viktigaste uppgift att boka in hantverkare – t.ex. VVS-installatörer, snickare, murare och målare – i rätt ordning. Om ni är ute i god tid kan ni begära anbud från flera ställen. En badrumsrenovering brukar normalt ta ca 3-5 veckor, så om rummet ni ska bygga om är husets enda badrum och toalett bör den frågan lösas innan hantverkarna sätter igång.

Vilken stil vill ni ha?

När allt det praktiska är avklarat är det dags för den roliga och kreativa biten; stil och look. Badrummet är platsen där vi börjar och avslutar vår dag och därför är stämningen och det visuella intrycket mycket viktigt. Gå på jakt efter inspiration i inredningstidningar, på Pinterest eller ta en titt på dansani.se, där ni kan få hjälp med att hitta er personliga stil. Samla era bästa idéer i en moodboard så ni kan se vilka färger och material som fungerar bäst tillsammans. Det kan vara stor kvalitetsskillnad på möbler, armaturer och kakel. Därför kan det vara bra att besöka fysiska badrums- och kakelutställningar där ni inte bara får vägledning och tips från kunnigt fackfolk utan även kan se, röra vid och undersöka produkterna innan ni bestämmer er.

Få ännu mer inspiration om badrumsrenovering här