April 2018

Lätt, enkel och papperstunn design

De ultratunna bänkskivorna och handfaten i solid surface lyfter badrummets estetiska uttryck till nya höjder och ger dig fria händer att skräddarsy en helt egen lösning.

Det ger ett ultratunt, enkelt och stilrent uttryck. Det är också slitstarkt och kan i stort sett formas precis som du vill. Därför är det inte så konstigt att det flexibla och slitstarka kompositmaterialet solid surface har gjort stormande succé på senare år. I Danmark säljs produkterna bl.a. under namn som Corian, Exmar, Rector och Hi Macs, men gemensamt för dem alla är att det handlar om ett kompositmaterial som kan vara baserat på akryl eller polyester. Men solid surface är inte bara solid surface – det är ett material som finns i flera olika kvaliteter.

Gemensamt för samtliga materialkvaliteter är att bänkskivor och handfat kan produceras med minimal tjocklek, som ger den klassiska och minimalistiska danska designen ett estetiskt lyft som är populärt i många hem. Ytan är sidenmatt, mjuk och varm vid beröring och materialet kan dessutom formas så att handfat och bänkskiva kan tillverkas i ett enda stycke, utan fogar där smuts kan samlas.

 

Skräddarsydd och genomfärgad

En av de danska verksamheter som med stor framgång har tagit till sig solid surface och arbetat in det i sina produkter är Dansani, som är mest känt för sina klassiska, danska designmöbler för badrummet. Här har man valt att arbeta med två olika kvaliteter av solid surface. 

- I vår exklusiva toppserie, Calidris, erbjuder vi bänkskivor och handfat av solid surface med en exklusiv kvalitet, som gör det möjligt för oss att skräddarsy dem exakt efter kundens behov. Bänkskivorna kan tillverkas efter mått som tar hänsyn till rummets arkitektur och de kan senare anpassas för eventuella rörgenomföringar. Det går att välja mellan en eller flera bassänger samt mellan två olika djup och vi kan leverera i fyra olika färger, alla skivor är genomfärgade , berättar Rasmus Kjær, utvecklingschef hos Dansani. 

Dessutom erbjuder Dansani, som en del av mellansegmentet i serierna Luna, Zaro och Special Collection, en lång rad solid surface-bänkskivor och handfat, både som ovanstående och heltäckande, med fasta standardmått.

- När det gäller Luna, Zaro och Special Collection handlar det om standardiserad serieproduktion, där vi inte anpassar produkterna på samma sätt. Det ger oss möjlighet att välja solid surface med lite annan kvalitet, som hamnar på en mer attraktiv prisnivå, och är en del av konceptet med de här serierna, förklarar Rasmus Kjær.

 

Kontrollera skötselanvisningen

Enligt Rasmus Kjær har båda typerna av solid surface samma enkla och estetiskt lätta uttryck. Men om man väljer solid surface med en mer prisvänlig kvalitet bör man som kund generellt vara uppmärksam på att den kräver lite mera omsorg när det gäller skötseln.

- När det gäller de prisvänliga kvaliteterna måste man vara lite mer försiktig med fläckar, så läs alltid skötselanvisningen för att undvika besvikelser, säger Rasmus Kjær och tillägger: 

- Men alla typer av solid surface tål slipning med fint sandpapper och eftersom skivorna är genomfärgade, och det handlar om ett homogent material, så kan man efteråt inte se att området har blivit slipat. Därför kan man utan vidare punktslipa dem om olyckan skulle vara framme.