April 2017

Skapa stämning i badrummet med rätt belysning

Kompromissa aldrig med belysningen i badrummet. Rätt belysning är avgörande för huruvida rummet ger dig både välbefinnande och lämplig arbetsbelysning.

Det danska designföretaget Dansani har under senare år helhjärtat ägnat sig åt att skapa perfekta helhetslösningar när det gäller belysning i badrummet. I och med att glödlampan håller på att fasas ut, finns det många möjligheter, men  också utmaningar och kompromisser. Dansani kompromissar inte utan erbjuder det yppersta man kan erbjuda idag med LED.

Lösningarna, bland annat hänglampor, taklampor, spegelskåp och  tvättställ med belysning, samt indirekt belysning i skåp och lådor, har en sak gemensamt: De presenterar den bästa färgåtergivning som marknaden erbjuder – och ger samtidigt rätt balans mellan välbefinnande och arbetsbelysning.

Indirekt ljus ger välbefinnande

- Badrummet är det rum där vi vanligen befinner oss i, vid övergången mellan sömn och vakenhet, både på morgonen och på kvällen. Så ljuset här betyder otroligt mycket för välbefinnandet. Det får inte förstöra hjärnans produktion av sömnhormon på kvällen, och samtidigt ska det väcka oss mjukt på morgonen, säger Rasmus Kjær, utvecklingschef på Dansani.

Därför erbjuder Dansani lösningar med massor av indirekt ljus så att det du tittar på är väl upplyst, utan att man själv får ljuset direkt i ögonen. Skåpen kan t.ex. förses med en vertikal ljusremsa som ger ljus på alla hyllor och som samtidigt monteras mitt emot gångjärnen. När du öppnar ett skåp står du nämligen mittemot gångjärnet och får inte ljuset direkt i dina ögon.

Lys upp detaljerna

Dansani kombinerar det indirekta ljuset med speglar som är utrustade med ljusramar eller spotlights, vilket ger optimal arbetsbelysning som avslöjar de detaljer som du sannolikt kommer att upptäcka innan andra gör det.

- Alla våra LED-belysningar har marknadens högsta färgåtergivning, så att t.ex. make-up får samma färg i spegeln, som det har i dagsljus. Av samma anledning har vi valt ett vitt ljus, med återgivning i en varm ton, som ger välbefinnande utan att kompromissa med arbetsbelysningen, säger Rasmus Kjær.

Tack vare de många alternativen, ger Dansani möjlighet, att skapa mesta möjliga av den så kallade omgivande belysningen.

- Om du har en väl upplyst spegel är det viktigt att du också har förnuftigt ljus runt omkring – det som kallas omgivande belysning. Stora kontraster gör att pupillerna ständigt arbetar för att dra ihop sig och utvidga sig, och utöver att det faktiskt är ansträngande, gör det också, att du inte ser detaljer lika bra. Därför betyder det mycket att se till att hela rummet är väl upplyst av ett behagligt ljus, förklarar Rasmus Kjær.

Fakta om Dansanis belysning

Dansani använder LED i alla belysningar för att säkerställa en energieffektiv belysning som håller länge. Alla LED-källor är på 90 RA, vilket garanterar marknadens högsta färgåtergivning. Med en temperatur på 3 150 K är ljuset samtidigt vitt, men har en varm ton som ger en upplevelse av välbefinnande.

Samtlige Dansanis elinstallationer er IP44-sikrede og lever dermed op til kravene til elinstallationer i vådrum. Det giver stor fleksibilitet i forhold til at møblere tæt på bad og brus og er en klar fordel i små rum.