Möt våra designer

Alla Dansani-möbler utgår från tanken att man vill göra skillnad. Det hela börjar i designstudion i Köpenhamn. I de ljusa och luftiga rummen har våra designer och arkitekter både lugn och ro till fördjupning och fri tillgång till den pulserande storstaden.

Och med inspiration från det klassiska möbelhantverket och Nordens många unika råvaror, utforskas spänningsfältet mellan det fantastiskt funktionella och det estetiskt minimalistiska. Målet är, i all blygsamhet, detsamma varje gång man drar de första strecken: Att hitta den perfekta balansen mellan form och funktion och att lägga till ännu ett kapitel i historien om dansk design.

Det är den komplexa uppgiften, som driver mig

Rasmus har varit designer på Dansani sedan 1993 och har under åren skapat många olika lösningar som gör livet i badrummet både vackrare och mer praktiskt. Han har utexaminerats vid Kunstakademiets Arkitekstskole 1991.

”Som industridesigner, handlar det mycket om att skapa lösningar som passar många typer av hem och som passar olika personer, i deras vardag.

Inga människor är lika, och naturligtvis inte heller deras behov. Badrummet är personligt och bör återspegla dem som använder det. 

Min inspiration är summan av alla de saker jag ser och upplever i min vardag. Våra produkter är vardagsprodukter och vår omgivning - både människor, saker och natur – finns med för att skapa de lösningar vi utformar.”  

Rasmus Kjær, CDO & designer

Det är materialen som skapar möjligheterna 

Jeanette har varit formgivare hos Dansani sedan 1993. Sedan dess har hon hjälpt till att forma funktionella och vackra möbler samt tillbehör. Hon utexaminerades vid Kunstakademiets Arkitekstskole 1990.

Jag är mycket fascinerad av de många material, som jag kan använda i mitt arbete. Det dyker hela tiden upp material och tekniker, som man kan använda för att skapa spännande produkter. Speciellt faner och keramik kan idag formas på olika sätt, och skapa nya möjligheter för design.

Jag hittar inspiration från de gamla mästarna inom dansk design, till exempel Arne Jacobsen. Det är de rena linjerna och och den funktionella synen på design, som ständigt bidrar till att utmana mig.

Jeanette Vecht, designer

Design ska göra livet lättare

Christoffer började som designer på Dansani i 2017 och har en magisterexamen inom industriell design. Som pojke drevs han av att skapa saker från grunden och använder dagligen den drivkraften i sitt arbete. 

”Min ambition är att designen ska vara enkel och funktionell. Det kommer göra livet enklare för dem som använder produkten. Funktionaliteten är nära kopplad till materialval, vilket också påverkar produktionsmetoden. Det måste gå upp i en högre enhet och leka tillsammans med produktens estetik.

Jag blir inspirerad av allt omkring mig. Från formerna i vardagliga föremål till naturfenomen. Inspiration skapar perspektiv som får mig att titta på designtekniska utmaningar från nya och intressanta vinklar. Jag älskar att skapa något nytt varje dag.”

Christoffer Petersen, designer

Design handlar om funktionalitet och känslor

Andreas är utbildad Master i Industriell Design och började hos Dansani i 2018. När han designar möbler till badrummet, inkluderar det alltid ett vasst öga för balans mellan funktion och känslor.

”Design handlar inte endast om det visuella. Den funktionella och emotionella aspekten i designen skall gå upp i en högre enhet. Därför värderar jag alltid vilken känsla man upplever, när man använder produkten. Såklart spelar det visuella in, men sensualitet och det taktiska är också helt centralt. Det handlar nämligen om att möta användarens förväntningar och behov i samspelet med det övriga sammanhanget.

Jag inspireras av unika produkter, byggningar och miljöer, var designen ser på en problemställning med helt nya ögon och utmanar, hur man brukar göra. För när man gör det, resulterar det i en produkt, som ger mening och berättigande i form av ökat värde och livskvalitet för användaren.”

Andreas Marxen, designer

Design uppstår, när former möts

Mette har främst designar och utvecklat serien Dansani Curvo. Dessutom har hon format ett antal tvättställ som man bl.a. kan hitta i den ikoniska Calidris-serien. Mettes design strategi drivs av former, kurvor och material. Hon tog examen från Arkitektturskolan i Århus 2001.

”Design blir verkligt intressant, först när former möts. Det är fascinerande att se hur uttryck uppstår när kurvor och geometri skapar harmoni.  Badrumsdesign handlar mycket om vatten och naturliga förlopp. Och även de mest kvadratiska formerna får liv när materialen har struktur och bildar egna former. 

Inspirationen är dansk design och därmed enkla linjer i kombination med organiska former och naturliga material. Att få former och funktion att passa olika målgrupper är också något som gör designarbetet till en spännande utmaning varje gång.”

Mette Mosegaard, Sourcing & Product Responsible, Republic of Fritz Hansen