Optimal inredning till ett litet badrum

Drömmer du om att få plats till det stora masterbadrummet på få kvadratmeter? Se mer här och få tips för att göra om det lilla badrummet till en stilfull oas med massor av förvaring.

Även om ditt badrum inte är så stort, har du många möjligheter att utrycka dig, utan att begränsa dig och kompromissa med dina önskningar och behov.

Fler och fler av oss väljer den bort den större bostaden till fördel för friheten för att bo centralt utan den stora ekonomiska bördan. När familjen ska dela på få kvadratmeter, skall kreativiteten verkligen gå hand i hand med både det praktiska och det eleganta. Här tar upp utmaningen i badrummet och föreslår ett par kreativa bud på hur du får massor av plats till välmående på ganska få kvadratmeter.

Dansanis olika serier erbjuder många smarta och funktionella lösningar för inredning av ett litet badrum, så du är säker på att hitta en platsbesparande inredning, som även matchar din dröm om design och uttryck.

Det är faktiskt bara en fråga om att gå på upptäcktsfärd i vårt stora urval av produkter till små badrum och se hur du kan kombinera dig fram till en modell som passar in i ett litet badrum.

Tips och tricks »Få plats till förvaring »Välj den optimala duschlösningen »

Tips och tricks

Tvättställ med det smala djupet

Att välja det helt rätta tvättstället är helt avgörande, när det är trångt. Den ska bygga minst möjligt ut i rummet och samtidigt vara funktionell och lätt att underhålla. Om du väljer ett grunt tvättställ som här med en djup bassäng, får du både plats att tvätta händerna ordentligt och att manövrera en sprutande kran, om inte riskerar du få vatten över hela golvet. När du väljer tvättställsskåp är det en god idé att utnyttja väggen och välja ett som inte enbart är designat för att dölja vattenlåset. Bara 30 centimeter extra ger plats till förvaring av tex toalettpapper och rengöringsmedel.  

På Dansani har vi flera olika tvättställ med smalt djup. Detta är både relevant i mycket små badrum, men även i avlånga smala rum.

Se smala tvättställ »

Inred lådor och skåp optimalt

Utnyttja ytan ner till minsta kvadratcentimeter och undgå stök i ett litet badrum. Använd våra lådinsatser och små förvaringsbackar i massivt trä för att dela av lådor och skåp i mindre rum. Du kan också göra dina egna eller gå på jakt efter de helt rätta, kom ihåg att välja utifrån att de ska vara lätta att torka bort imma och damm och klarar det fuktiga klimatet i badrummet.

Har du extra plats i skåpen, så kan du välja att placera tvättkorgen inuti skåpet, så slipper du även att smutstvätten blir dammig.

Se inredning i lådor och skåp »

Gör rummet större med fler speglar

Flera speglar i rummet gör att ett litet badrum upplevs större. Välj gärna ett högskåp med spegeldörr eller kanske ett till spegelskåp med belysning till extra förvaring. Med en helkroppsspegel slår du två flugor i en smäll, då du samtidigt har möjlighet att se dig själv i helfigur en sista gång innan du är på väg ut en hektisk måndag morgon.

Se spegelskåp »

Se helkroppsspegel »

Utnyttja ytan mellan spegel och tvättställ

Saknar du plats att ställa småsaker du ofta använder, så sätt upp en hylla mellan spegel och tvättställ. Var uppmärksam på att hyllan ska vara avsedd för den fuktiga miljön i badrummet.

Se hyllor »

Få plats till förvaring

Utnyttja ytan med överskåp

Bryt det traditionella och placera dina skåp där de får plats. Ytan ovanför toaletten är idealisk och ofta outnyttjad och väljer du ett överskåp med ett smalt djup får du massor av skåputrymme – utan risk för att slå huvudet i skåpen när du reser dig från toaletten. Med en asymmetrisk placering som här skapar du samtidigt en visuell lätthet i uttrycket när du inreder ett litet badum.

Se överskåp »

Utnyttja väggytan och få extra förvaring

Med ett extra högt tvättställskåp med 64 cm höjd kan du utnyttja ytan under tvättstället och skapa extra förvaring till bl.a. för den stora högen handdukar eller rengöringsmedel som det normalt inte är plats för i de lägre lådorna. I det smala avlånga badrummet kan du välja ett kortare tvättställ och utnyttja väggytan med ett högskåp till extra förvaring i ett litet badrum. Är ditt badrum mycket smalt kan du välja att sätta 2 överskåp på varandra så skåpen tar lite plats i rummet.

Se höga tvättställsskap »

Se hög- och överskåp »

Använd spegeln till förvaring

Om du väljer ett spegelskåp istället för en spegel, kan du förvara alla småsaker du använder ofta precis framför näsan. Inredningen i våra spegelskåp är väl genomtänkt, och små detaljer som magnetlist för tex sax och fil, dubbelsidiga spegeldörrar, förstoringsspegel, invändig belysning och eluttag till elektriska apparater ökar komforten i ett litet badrum.

Se spegelskåp »

Välj den optimala duschlösningen

Få plats med en duschvägg i små badrum

Att ha plats för armrörelser under duschen betyder allt för upplevelsen av välmående i det varma vattnet.  Det finns flera olika modeller där dörrarna fälls in mot väggarna när duschen inte används. Med dessa lösningar kan du eliminera det svåra valet mellan att tränga in dig i duschen eller leva med den ”yta ”, som duschen tar i anspråk när du inte använder den.

I små badrum är det ofta nödvändigt att placera duschyta och skåp tätt inpå varandra. För att undgå fuktskador på ska skåpen skyddas mot vatten. Här är lösningen en fast duschvägg med öppning mot duschytan eller en nischdörr med fast sidoglas särskilt lämplig. Med denna modell beskyddar sidoglaset möblerna och möjliggör samtidigt en helt tät duschyta med dörr.

Se duschmodeller »

Duscha i badkaret utan vatten på golvet

Kalkfläckar på speglar, möbler och golv är ofta resultatet när man duschar i badkaret i ett litet badrum. Med en enkel och elegant avskärmning som efter användning kan vikas in framför duscharmaturen, och har samtidigt plats för armrörelser framför spegeln. 

Se badkarsvägg »