Låt bra badrumsbelysning skapa stämning

Det rätta ljuset för att lägga makeup, raka sig eller hålla ordning på lockarna – men också ett ljus som är varmt och inbjudande, och som gör dig glad. Ljuset betyder så mycket för vårt välbefinnande. Föreställ dig att stiga upp tidigt för att förbereda sig inför dagen i en badrumsbelysning som är skarp, bländande och kall. Därför bör du tänka på ljuset när du inreder badrummet.

Vi har samlat en rad tips om bra badrumsbelysning, som både ger dig bra arbetsbelysning, skapar den rätta stämningen och lyfter din vardag lite.

Dagsbelysning

Kvällsbelysning

Kvällsbelysning dämpad

Nattbelysning

1. Tänk på arbetsbelysningen

Ljuset vid din badrumsspegel ska avslöja detaljer som du helst vill upptäcka själv innan andra gör det. Med andra ord ska du kunna lägga makeup eller raka dig i en så naturlig badrumsbelysning som möjligt så att du ser dig själv som du ser ut i normalt dagsljus. Vi rekommenderar att du väljer spegel eller spegelskåp med inbyggd belysning eller lampor högst upp. Det finns många möjligheter på en badrumsspegel med belysning, till exempel vår populära Moon-spegel eller den fyrkantiga Show-spegeln, som har belysning hela vägen runt.

2. Få överblick med belysning badrum

Öppna lådan så tänds ljuset så att du lätt kan få syn på pincetten, nagelklipparen och de andra småsakerna som du har i ditt badrum. Och Dansanis lådbelysning ser naturligtvis till att ljuset faller ner mot lådan på rätt sätt och att själva LED-belysningsskenan inte är synlig. Lådbelysning finns som tillval för de flesta av Dansanis serier.

Visste du att...

En 60-åring behöver dubbelt så mycket ljus som en 20-åring?

3. Godkänd för badrummet

Lamporna du sätter upp i ditt badrum ska vara avsedda för användning i badrummet och här skiljer man mellan olika zoner, så att lampor i zon 2 ska vara IP44-godkända. Zon 2 är området 60 cm från ytterkanten av duschkabin och badkar eller 120 cm från duschmunstycket. Alla lampor och inbyggda belysningar från Dansani är IP44-godkända som badrumsbelysning, så du kan känna dig helt trygg.

Se och ladda ned elvägledning »

4. Nattbelysning & myskänsla

Du bör anpassa belysningen så att du kan hitta toaletten och tvättstället, men inte så mycket att du vaknar helt. Så ska det vara på natten och det är exakt så som den fina diskreta underbelysningen fungerar. Underbelysningen ger dessutom en snygg effekt tillsammans med den övriga badrumsbelysningen när det inte är natt. Underbelysning finns som tillval för alla tvättställsskåp och många spegelskåp i serierna Calidris, YOU och Luna.

 

Visste du att...

Vi är inomhus 80% av tiden, där vi är beroende av artificiellt ljus?

5. Tänk hållbart

Dansanis LED-lösningar håller hög kvalitet och har med 4 timmars daglig användning en livslängd på 20 år med minimal energiförbrukning. Och när lampan till slut lyser för sista gången kan du lätt ta isär produkten för en miljövänlig och hållbar avfallssortering. Hela vårt sortiment med badrumsbelysning och lampor har samma höga kvalitet och er skonsamma mot miljön.

Ett bra tips, om du vill att din LED-belysning ska ha så lång levnadstid som möjligt och vara mer hållbar, är, att inte låta belysningen stå på dygnet runt. LED producerar värme och när LED belysningen är tänd i flera dagar reduceras LED lampans levnadstid.

6. Glöm inte belysning i skåpet

Det är bra att ha överblick i lådan med alla småsakerna men det är minst lika viktigt att kunna se vad du har i ditt spegelskåp, högskåp eller överskåp i badrummet. Snygg, funktionell belysning som ger överblick över flera hyllor med sin vertikala placering och inte bländar när skåpet öppnas eftersom de är diskret placerade i sidan av skåpet.

Visste du att...

Det är vetenskapligt bevisat att ljus spelar en viktig roll för vår trivsel?

7. Skapa sammanhang i ditt belysning badrum

De flesta vill ha ett lugnt och vackert uttryck i badrummet och det får du bl.a. genom att betrakta din badrumsbelysning som en sammanhängande lösning. Välj tex. vår Jupiter-lampa, som finns både som takspot, pendel och som spegellampa. Med de 3 matchande lamporna i ditt badrum får du inte bara ett fint ljus, utan också ett enhetligt uttryck.

8. Styr ljuset

När du ska gå till sängs är det bra med varm, dämpad badrumsbelysning, som det varma rödaktiga ljuset i en solnedgång. Men på morgonen behöver du istället bra arbetsbelysning som är vitare och påminner om det naturliga morgonljuset. Du kan få båda delarna om du väljer spegel och spegelskåp med ljusstyrning. Den spänner hela vägen från varmt rödaktigt till kallt vitt ljus och du kan naturligtvis dämpa båda delarna om du vill.

 

Med ett enkelt tryck

Nu kan du också samla speglar, pendellampor och spotlights i en grupp, och styra dem gemensamt med en enkel tryckning. Det innebär också att det räcker med en tryckning för att ställa in färgton och ljusstyrka för både spotlights och pendellampor. Den unika trådlösa styrningen är enkel att upprätta och kräver ingen wifi anslutning, du köper endast till en mottagarenhet för att koppla ihop upp till 5 pendellampor och spotlights.

Vill du veta mer om bra belysning?

Om du, precis som vi, tycker om att nörda ner dig i detaljer, så har vi skrivit lite mer om bra badrumsbelysning, där vi utforskar begrepp som Ra-värde, kelvin-värde och ljuskvalitet. Se mer i vår belysningsbroschyr här