Gör din dröm om ett nytt badrum till verklighet

Du kanske känner igen dig. Du stiger ut på ett kallt kakelgolv varje morgon och blir påmind om att det är dags för ett nytt badrum. Men det kan vara långt från tanke till handling, särskilt om du är lite osäker på hur du egentligen ska komma igång med projektet. Desto större renoveringen och de nödvändiga ändringarna är desto mer svåröverskådligt tycks projektet vara. Men vi hjälper dig gärna med planeringen av ett nytt badrum och här ger vi dig bra idéer, tips och tricks som hjälper dig att förverkliga din dröm.

Budget » Badrummets användning » Förvaring kontra bänkyta » Snedtak » Plats för alla » Nya installationer » Hitta din stil » Undersök produkterna » Projektledning »

Följande guide innehåller allt viktigt som du bör fundera på för att verkligen lyckas med ditt drömbadrum:

Hur ser din budget ut?

Först och främst är det viktigt att fundera på hur mycket pengar du är villig att spendera på ett nytt badrum. Rådgör med din bank och tänk på att ta med i beräkningen att ett byggprojekt ofta blir dyrare än väntat på grund av oförutsedda problem under arbetets gång. Därför kan det vara bra att avsätta lite extra i budgeten.

Om du tycker att det är svårt att komma igång och få en uppfattning om projektets ekonomi finns det mycket hjälp att hämta från professionella badrumsbutiker. Där får du god hjälp och vägledning om hur du på bästa sätt kan ta dig an projektet med utgångspunkt från budgeten samt inspiration och idéer om inredningen av ett nytt badrum. Därför rekommenderar vi att du tar kontakt med någon av våra många återförsäljare.

Hitta återförsäljare »

Hur använder du badrummet idag – vill du ändra något?

Börja gärna med att göra en lista över fördelar och nackdelar med ditt gamla badrum. Det finns säkert funktioner som du ofta har fått lust att ändra och lösningar som har fungerat bra och som du vill ta med till ett nytt badrum.

Om du har ett gammalt badkar som ingen använder kan du byta ut det mot en duschlösning och få mer plats i rummet, t.ex. för högskåp, sminkplats eller figurspegel. Tänk också på att planera var du ska sätta en handdukstork eller klädhängare i närheten av tvättställ och dusch. Och hur ska det bli med hållaren för toalettrullar? Det är faktiskt viktigt att hitta en bra plats för den.

Om du har gjort ditt förarbete grundligt och skapat en detaljerad lista är sannolikheten betydligt större att inredningskonsulten i badrumsbutiken kan hjälpa dig att hitta en perfekt lösning för just dina behov.

Ta en titt i vårt stora inspirationsuniversum och få inspiration för inredningen av ett nytt badrum.

Se badrumsinspiration »

Bänkyta, förvaring eller båda delar?

När du ska välja möbler till ett nytt badrum är det en bra idé att först bestämma hur du vill använda utrymmet i rummet. Om du vill ha en lång bänkskiva med plats för en skötbädd?? eller liknande får du mindre väggutrymme för högskåp och sidoskåp, t.ex. för förvaring av underkläder och handdukar. Istället kan du välja extra höga tvättställsskåp och utnyttja väggutrymmet under tvättstället.

Om rummet är smalt kan du prioritera golvutrymmet genom att välja en smal tvättställslösning utan att kompromissa alltför mycket med bänkytan. Om du behöver längre sammanhängande bänkyta är en asymmetrisk tvättställslösning ett bra förslag. Väljer du ett spegelskåp framför en spegel kan du både spegla dig och utnyttja väggutrymmet till extra förvaring.

Fundera noga på vilka saker som du vill förvara i ditt badrum och inred rummet för det. Saknar du extra väggutrymme kan väggarna ovanför toaletten eller bakom dörren också användas till ett högskåp, överskåp eller hyllor.

Plats till förvaring » Mer bänkutrymme? »

Har du sneda vinklar eller ett snedtak att ta hänsyn till?

Snedtak eller sneda vinklar som du har varit trött på i ditt gamla badrum behöver inte vara ett hinder för ett läckert nytt badrum. Med specialtillverkade bänkskivelösningar, asymmetriska tvättställ, runda speglar, svävande hyllor och liknande finns det många möjligheter att utnyttja platsen fullt ut. Och det behöver definitivt inte kosta en förmögenhet.

Läs mer om hur du inreder rum med snedtak och sneda vinklar här:

Snedtak och skeva vinklar »

Få plats så att alla kan bli färdiga i tid

Har ni bara ett badrum för hela familjen? Då kan det löna sig att fundera på hur ni bäst kan dela på ett nytt badrum. Kanske är ett dubbeltvättställ en bra lösning, så att storebror och lillasyster kan förbereda sig för dagen samtidigt? Eller vad sägs om en asymmetrisk tvättställs- och bänkskivelösning, där mor kan sminka sig medan far rakar sig. En bred spegel med god belysning kan användas av flera samtidigt när man torkar håret och klär på sig. Så fundera på vad familjen behöver och vill ha och inred ett nytt badrum därefter. En viktig sak att tänka på är att era behov förändras i takt med att familjens yngsta blir äldre. Så det kan vara bra att tänka framåt också.

Öka effektiviteten »Mer plats vid spegeln »

Ska du göra nya installationer eller flytta väggar?

När du känner din budget och vet vad familjen behöver och vill ha är det lättare att bestämma vad och hur mycket som du vill ändra i ett nytt badrum. Ju mer du ändrar i de fasta installationerna desto dyrare blir det. Därför kan det vara bra att fundera på om du kan leva med rummets nuvarande storlek och utformning istället för att göra dyra ändringar, som att flytta en vägg, täcka ett fönster eller ändra placeringen av rörstammar och vatteninstallationer.

Det kan vara svårt att få en överblick och därför rekommenderar vi att du anlitar en professionell rådgivare när du ska planera ett nytt badrum. Det ger dig god hjälp och vägledning, oavsett om du ska göra stora genomgripande förändringar eller behöver inspiration om hur du med olika möbler och kreativ inredning kan utnyttja rummet optimalt som det är.

Rumsstorlek och form »

Vilken stil vill du ha i badrummet?

När du har fått ordning på allt praktiskt är det dags att fundera på vilken stil du vill ha i ett nytt badrum. Föredrar du klassisk, modern eller romantisk stil - kanske lite av varje eller något helt annat? Sök inspiration på sociala medier, webbplatser eller i olika broschyrer, så att du kan hitta din helt personliga stil. Vi har också ett förslag om hur du kan hitta din personliga stil, så låt dig bara inspireras.

Hitta din stil »

Undersök produkterna innan du köper

När du har valt stilen för ett nytt badrum kan du börja att välja kakelplattor, sanitär utrustning, armaturer och möbler. Besök några fysiska badrums- och kakelutställningar för att se, röra vid och undersöka produkterna. Inom våra produktområden, som är möbler och duschlösningar, är det mycket stor skillnad på kvalitetsnivån och därför är det viktigt att undersöka hur produkterna fungerar när de används.

Hos våra återförsäljare får du också utmärkt professionell vägledning som ser till att du väljer rätt produkter med rätt kvalitet och håller dig inom din budget. Många badrumsbutiker och utställningslokaler erbjuder också ritningar av ditt badrum så att du kan planera ett nytt badrum in i minsta detalj.

Hitta din närmaste återförsäljare här:

Hitta återförsäljare »

Hur stor del av arbetet bör, kan och vill du själv utföra?

Ju mer du vill göra om i ett nytt badrum desto viktigare blir det att ta ställning till om du behöver professionell hjälp. Tänk på att det finns tydliga regler som anger vad du får utföra själv i våtrum och det är viktigt att undersöka dem innan du sätter igång. Dessutom måste allt tekniskt fungera perfekt och det är ett område där inte ens YouTube kan hjälpa dig att få ett bra resultat. Därför rekommenderar vi att du överlåter allt arbete till yrkeshantverkare.

Beroende på din budget kan du välja om du själv ska stå för projektledningen eller om du vill ha professionell hjälp.

Professionell projektledning

Om du vill överlåta ledningen till yrkeshantverkare kan du begära anbud för en totalentreprenad så att en firma står för hela projektet och därmed också har hela ansvaret. Det ger flera fördelar – du har bara en kontaktperson, du får ett avtalat pris för avtalad tid och kan själv koppla av och glädja dig åt att ett läckert nytt badrum står färdigt för användning.

Dig själv som projektledare

Om du väljer att själv leda projektet ”nytt badrum” måste du själv välja de olika hantverksfirmorna och på egen hand styra hela projektet från början till slut. Betalning sker till varje enskild firma. Det är viktigt att du beställer hantverkarna i rätt ordningsföljd så att arbetet inte blir onödigt försenat och därmed dyrare för dig. VVS-installatören installerar själv rör och golvvärme, elektrikern installerar el, muraren gjuter golv, kakelsättaren sätter kakel på väggar osv. Begär in flera anbud för att få bästa pris.

 

Vi hoppas att du har blivit inspirerad att sätta igång arbetet med ett nytt badrum. Om du väljer produkter från Dansani får du gärna lägga ut en bild av ditt nya Dansani-badrum på sociala medier med #mydansani, #dansanibathrooms eller #createyourpersonalspace.